Dana 24. juna 2024. godine u organizaciji NVO Centar ekoloških inicijativa u Beranama održan je Okrugli sto pod nazivom „Mladi u poljoprivredi na sjeveru Crne Gore“.

Navedeni skup je organizovan u okviru projekta „„Podrška mladima u sektoru poljoprivrede – proAGRO“, koji se realizuje kao dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu. ReLOaD2  finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima su Berane i Andrijevica čineći klaster „Zajedno za sjever“.

Ispred UNDP Crne Gora i Reload2 programa okruglom stolu je prisustvovala Dženana Šćekić, a pored predstavnika domaćina Blaža Markovića, skupu su priustovali predstavnici Opštine Berane, organizacija civilnog društva, kao i mladi koji su učesvovali u programu mentorstva za izradu biznis planova u poljoprivredi. Predsjednik NVO Centar ekoloških inicijativa je istakao važnu ulogu i značaj koji organizcije civilnog društva imaju u socio-ekonomskom razvoju Sjevera Crne Gore, cijeneći koordinaciju i podršku međunarodnih donatora ali i lokalnih uprava koja je od izuzetne važnosti.

Učesnici su upoznati sa rezultatima projekta koji su ostvareni u periodu od 10 mjeseci, koji uključuju obuke na teme iz poljoprivrede, istraživanje o znanju mladih o poljoprivredi i stanju na tržištu rada, promotivnu kampanju, kao i program mentorstva gdje su mladi uz stručnu podršku mentora učili kako se izrađuju biznis planovi u poljoprivredi. Nakon završenog programa mentorstva tri najbolja biznis plana su, na današnjem okruglom stolu, nagrađena vrijednim nagradama u vidu poljoprivredne opreme.

Svi učesnici okruglog stola složili su se da je poljoprivreda jedna od privrednih grana koja ima izuzetan potencijal za razvoj sjevera Crne Gore, koja ujedno može biti zamajac za ostanak mladih na sjeveru, kroz otvaranje novih biznisa i radnim mjesta u ovom sektoru.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *