Nevladino udruženje „Centar ekoloških inicijativa“ iz Berana krajem juna završava realizaciju projekta „Podrška mladima u sektoru poljoprivrede – ProAGRO“ čiji je cilj unprjeđenje zapošljivosti omladine u sektoru poljoroprivrede.

Danas je kao jedna od projektnih aktivnosti organizovana promotivna tura za novinare, sa teritorija opština Berane i Andrijevica, čiji je cilj bio promocija poljoprivrede u svrhu podrške agroturizmu, koji na sjeveru Crne Gore uzima sve više zamaha. U turi su pored domaćina iz NVO Centar ekoloških inicijativa učestovali novinari i dopisnici dnevnih listova „Dan“, „Novosti, predstavnici radio Berana i radio Andrijevice.

Kao dokaz da poljoprivreda i turizam predstavljaju odličan spoj jeste i seosko domaćinstvo Ćirović, koje je ugostilo novonarsku turu. Mladi bračni par je na svom imanju pored uzgoja različitih povrtlarskih kultura, proizvodnje hrane, uzgoja stoke, ribe organizovao i mini restoran u etno stilu koji je za kratko vrijeme postao poznat i van granica Crne Gore. Na ovom seoskom imanju gosti se mogu počastiti autentičnim domaćim proizvodima, koji podsjećaju na duh prošlih vremena stare Crne Gore, koji uz hladne domaće sokove ovih ljetnih dana bude sva čula.

Iako mnogi mladi svoju budućnost vide negdje na primorju Crne Gore, u Podgorici ili zapadnoj Evropi, ovakvi primjeri dobre prakse daju nam nadu da će se mnogi od njih odlučiti da život nastave na sjeveru Crne Gore jer mogućnosti i potencijala ima, a uz određene podsticaje to je odlićna prilika za razvoj ovog dijela Crne Gore.

Promotivna tura realizovana je kroz projekat „proAGRO“ koje je finansiran se iz sredstava Evropske unije u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.  ReLOaD2 Program implementira UNDP u saradnji sa četrnaest opština u Crnoj Gori podijeljenih u pet klastera.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *