Berane 4. April. 2024. Danas je u Beranama, u okviru projekta „Podrška mladima u sektoru poljoprovrede – ProAGRO“, održan prvi trening koji je uključivao upoznavanje polaznika/ca sa osnovnim pojmovima o agrobiznsu. Projekat je fokusiran na jačanje kapaciteta mladih i doprinosu njihovom zapošljavanju.

Trening je održan u prostorijama Biznis centra u Beranama, kao dio aktivnosti za izgradnju kapaciteta nezapošljene omladine starosne dobi od 17 do 30 godina, koji su primarna ciljna grupa projekta. Polaznici obuke su bili sa teritorije opština Berane i Andrijevica. Trening je pohađalo 11 učesnik/ca.

Trening je održao Miloje Živković inženjer poljoprivrede, koji je učesnicima/cama predstavio značaj, elemente i ulogu agrobiznisa, kao relativno novog pojma u sektoru poljoprivrede, kao i povezanost sa komplementarnim djelatnostima. Učesnici su takođe stekli važna znanja neophodna za razvoj agrobiznisa, kao što je potreba analize različitih zainteresovanih strana, osnivanje poljoprivrednih gazdinstava, razvoj biznis planova i ostale elemente bitne za omladinu prilikom donošenja odluke za kreiranje sopstvenog biznisa u ovom sektoru. Ovo je bio prvi od dva planirana treninga za omladinu – u narednom periodu u sklopu projekta će se organizovati obuka o valorizaciji gljiva, šumskih plodova i ljekobilja.

Projekat ,,ProAGRO”, čiji je realizator NU Centar ekoloških inicijativa, sprovodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira EU, a implementira UNDP u   saradnji sa četrnaest opština u Crnoj Gori podijeljenih u pet klastera.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *