Berane 18.4.2024. – U prostorijama Regionalnog biznis centra u Beranama organizovana je obuka, u cilju jačanja kapaciteta mladih da budu konkurentniji na tržištu rada i kreiraju sopstvene biznis ideje. Obuku je održao diplomirani inženjer  poljoprivrede Miloje Živković, a istu je pohađalo 10 učesnika.

Kroz prezentaciju pažljivo odabranih i pripremljenih tema na teme ljekovitog, aromatičnog bilja, gljiva, kao i konstruktivan razgovor i razmjenu mišljenja,  mladi su značajno unaprijedili svoja znanja na pomenute teme i pokrenuli dosta ideja koje su ih interesovale sa fokusom na pokretanje sopstvenog biznisa. Pored toga, zajednički rad, primjeri dobre prakse, druženje i upoznavanje doprinijeli su unapređenju mobilnosti među mladima sa teritorija opština Berane i Andrijevica, gdje su učesnici iskazali interesovanja za međusobnu saradnju.

Radovan Božović, jedan od učesnika, je istakao značaj ovakvih obuka i kazao: „Imajući u vidu raznolikost šumskog bogatstva sa kojima raspolaže opština Berane trebalo bi pokrenuti slične obuke i inicijative kako bi se što više mladih uključilo, u možda plantažno gajenje ljkovitog bilja, a naša opština našla način da im pomogne u inicijalnim koracima u pokretanju biznisa. Pozdravljam ciljeve projekta „ProAGRO“ koji realizuje NVO Centar ekoloških inicijativa, kao i spremnost donatora na čelu sa EU i UNDP da podrže ovu vrstu inicijative.“

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *