Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 92,000 eura za šest projekata nevladinih organizacija iz Berana i Andrijevice potpisani su danas, čime počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

ReLOaD2, nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore, radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO. Podsjetimo, u opštinama Berane i Andrijevica se u okviru ReLOaD2 projekta već sprovodi šest projekata u vrijednosti od 78,000 eura.

Nakon drugog javnog poziva komisija je odabrala najbolje ideje u skladu s ciljevima lokalnog razvoja.

Prilaz rijeci Lim u andrijevičkom selu Ulotina godinama je onemogućen zbog zaraslog šiblja i velike količine smeća u obližnjem potoku, zbog čega NVO Natura Nordika organizuje akcije čišćenja i uređivanja i postavljanje montažnog platoa na riječnoj obali.

Udruženje drvoprerađivača Berane poboljšava informisanost o drvoprerađivačkim potencijalima i važnosti tog sektora u očuvanju životne sredine.

NVO Sjeverna zemlja unapređuje mrežu turističkih aktera u lokalnoj zajednici i pruža edukaciju lokalnih turističkih agencija, kao i pružaoca turističkih usluga. Svi oni će u saradnji s projektnim timom raditi na osmišljavanju novih turističkih usluga i ruta i intenzivno medijski promovisati lokacije.

Projekat Centra ekoloških inicijativa će kroz obuke za mlade u poljoprivredi, nabavku opreme, promociju samozapošljavanja u poljoprivredi, mentorsku podršku i nagrađivanje najboljih agrobiznis ideja dati doprinos unapređenju zapošljivosti omladine u sektoru poljoroprivrede.

Svrha projekta “Unapređenje socijalne inkluzije” Crnogorske iskre jeste uvođenje nove usluge socijalne i dječije zaštite „Porodični saradnik” u opštinama Berane i Andrijevica.

Udruženje penzionera Andrijevica novim projektom nastoji osigurati zanimljive sadržaje za kvalitetno provedeno slobodno vrijeme starijih lica, unaprijediti infrastrukturne kapacitete Udruženja penzionera i pružiti edukativne sesije za svoje članove i članice.

U ime opštine Berane, potpisivanju su prisustvovali, V.D. Sekretarka sekretarijata za privredu razvoj i investicije, Maja Đurišić, kao i članovi projektnog tima, Predrag Šćekić, Danka Golubović i Radosava Barjaktarović,a u ime opštine Andrijevica, Miloš Čukić, Menadžer Opštine Andrijevica, isto član projektnog tima.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, ReLOaD2 tim održao je radionicu o sprovođenju projekata koji će tokom narednih šest do deset mjeseci donijeti konkretne benefite za lokalne zajednice.

Ostale klastere ReLOaD2 programa čine:

Zajedno Nikšić i Plužine

Tara – Kolašin, Mojkovac i Pljevlja

Središnji  region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opštine Zeta i Danilovgrad

Coastal Mates – opštine Budva, Kotor i Herceg Novi

Izvor: Berane.me

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *